HOME (Actueel) Nieuwsarchief BOF-Bulletin � DOSSIERS � Folders e.d. CWO-info Links Disclaimer HOME (actueel) De BOF De Leden Het Kernteam Contact DATABASE
COLLECTIEVE
WINKEL-
ONTZEGGING
Terug
terug Binnenstadzaken in h... terug Nieuwsarchief binnen... terug Nieuwsoverzicht 2010 terug Grote Marktstraat wo...
Binnenstad Ondernemers Federatie
Een impressie van hoe de Grote Marktstraat moet worden volgens ontwerp van Lana du Croq.
FIETSERSBOND: STRAAT DUIDELIJKER INRICHTEN

Grote Marktstraat wordt
fietsvrij op drukke uren

Ooit reden behalve fietsers ook trams, auto�s en bussen door de Grote Marktstraat, zonder dat dit meteen in een chaos ontaardde. Het is weer typisch Haags om zelfs in een brede straat als deze (ooit aangelegd als doorbraak voor een vlotte verkeersdoorstroming) met alleen fietsers en voetgangers toch nog een onoverzichtelijke situatie te cre�ren �met de uitstraling van een bedrijventerrein�, zoals een oud-raadslid het ooit eens uitdrukte. �Dat is echt niet nodig�, vindt de Fietsersbond, die akkoord is gegaan met een raadsbesluit om de wielrijders op koopavond, zaterdag- en zondagmiddag uit de straat te weren.

BOF-Bulletin nr. 59 � februari 2010

Vanaf 2011 ligt de Grote Marktstraat (weer) overhoop, in de binnenstad geen onvertrouwd beeld. Het moet een straat van internationale allure worden met kroonluchters en al. Het fietsvolk, alhoewel het volgens gemeentelijke metingen voor 60% uit hoger geschoolden bestaat, wordt toch nog een beetje als een storende groep beschouwd, waaraan weinig valt te verdienen. Frits Huffnagel, binnenstadwethouder, die ook wel eens schertsenderwijze �wethouder van internationale uitstraling� wordt genoemd, is dan ook weinig enthousiast over het fenomeen �fiets� in deze straat. Dit in tegenstelling tot verkeerswethouder Peter Smit, die zich regelmatig van dit betwiste vehikel bedient.

Fietsersbond

De fietsersbond heeft meegedacht en is met een compromis gekomen, dat donderdag 4 februari door de raad is aanvaard: op drukke momenten, zoals de koopavond en de zaterdagen zondagmiddag worden de fietsers geacht om te rijden via de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht. Nu zijn die straten vaak geblokkeerd door ladend en lossend vrachtverkeer, maar op genoemde uren zal dit waarschijnlijk wel meevallen.

Rommelig

Dat wil nog niet zeggen dat alle problemen zijn opgelost. Want overal slingeren nog wild geparkeerde fietsen in de straat, die een rommelige aanblik bieden. �Eigen schuld, dikke bult�, vindt de Fietsersbond, die er fijntjes op wijst, dat er aanvankelijk onder de Spuimarkthof een stalling zou komen, die dit probleem deels had kunnen oplossen. Dat bleek niet te zijn gebeurd.

Stoeprand

Verder blijken noch fietsers, noch de voetgangers door te hebben waar ze nou eigenlijk precies worden geacht zich te verplaatsen. De Fietsersbond stelt dan ook voor dit duidelijker aan te geven; bijvoorbeeld door een duidelijke ouderwetse stoeprand. Meer ordening zou in deze straat beslist geen kwaad kunnen, gezien de huidige aanblik.


BOF-BulletinHier kunt u BOF-Bulletin 59 uit 2010 downloaden als pdf-bestand.