Sneeuwval en gladheid 2012-2013

De gemeente strooit en schuift sneeuw op hoofdwegen en doorgaande fietsroutes. Welke wegen en routes dat zijn staat aangegeven op de strooiroutekaarten. Die voor het centrum is als attachment bijgevoegd. Wegen en fietspaden die niet op de kaarten staan worden niet door de gemeente gestrooid of geschoven.

woensdag 28 november 2023

Op de strooiroutekaart van het Centrum kun je zien dat de fietsroute door de Grote Marktstraat loopt is aangegeven. Hier wordt dus gestrooid en geschoven. Dat geldt ook voor enkele doorgaande (hoofd)wegen in en rond het centrumgebied.

Voor heel Den Haag geldt dat woonstraten, winkelstraten en stoepen (ook in winkelstraten) niet worden gestrooid of geschoven (tenzij deze wel op de strooiroutekaarten staan). Een uitzondering hierop is de wandelroute vanaf het Centraal Station naar het centrum. Deze route staat dan ook aangegeven op de strooiroutekaarten.

De Haagse Milieu Services (HMS) voert in opdracht van de gemeente de gladheidbestrijding uit. Op basis van meteorologische gegevens en de waarnemingen tijdens het schouwen bepalen zij of er gestrooid moet worden, hoe laat dit moet gebeuren etc. Er wordt dus gestrooid zodra wij denken dat dit nodig en zo vaak als nodig is. Er is geen vaste frequentie aan te geven. Daarin worden we �gestuurd� door het weer.

De ondernemer heeft dus ook een eigen verantwoordelijk zijn of haar stoep schoon te houden.

Ondernemers en inwoners kunnen hiervoor ook kleine hoeveelheden strooizout afhalen bij de stadsdeelkantoren, stadsboerderijen en afvalbrengstations. Het verwijderen van sneeuw is niet mogelijk, de gemeente loopt zelf ook tegen dit probleem aan. Onze werkwijze daarin is als volgt: de sneeuw die de gemeente schuift, wordt aan de kant van de weg geschoven, naar een plek waar het uit de weg ligt. Er is geen centrale verzamelplek o.i.d. voor sneeuw. We adviseren ondernemers om de sneeuw die zijzelf schuiven ook te verzamelen op een geschikte plek.

De gemeente plaatst geen bakken waar alleen ondernemers zout kunnen halen. Die maatregel stuit namelijk op logistieke problemen. Het bijvullen van de bakken zou dan door de wagens van de HMS worden uitgevoerd die dan op dat moment niet beschikbaar zijn voor het strooien en schuiven. Bovendien is het een enorme investering om voor alle ondernemers in Den Haag van grote hoeveelheden strooizout te voorzien.