Bedelaars jagen klanten weg: BOF waarschuwt gemeente

 Binnenstad Ondernemers Federatie
Bedelen gebeurde ooit uit armoe. Tegenwoordig betreft het vaak drugverslaafden en Oost-Europeanen, die merken dat ze hiermee veel kunnen verdienen.

Bedelaars en opdringerige straatverkopers: het loopt zodanig de spuigaten uit, dat de Binnenstad Ondernemers Federatie (BOF) namens alle binnenstadondernemers het gemeentebestuur dringend heeft verzocht maatregelen te nemen.

BOF bulletin nr. 65 - oktober 2010

De hinder die bezoekers van de binnenstad ondervinden van deze personages drijft de ondernemers tot wanhoop. Want deze personen houden er soms behoorlijk intimiderende benaderingsmethoden op na. Mogelijke klanten van aanpalende winkels durven daardoor niet meer bij etalages stil te staan en vluchten naar een rustiger gebied. Risico is zelfs, dat winkel- en ander publiek de binnenstad in z�n geheel gaat mijden.

Het m�g!

De straatverkoop en het bedelen veroorzaken vooral klachten rond de Spuistraat, het Plein en omgeving, de Turfmarkt en de Hoogstraat en zijstraten.
Het ergste is natuurlijk, dat sinds 1 januari 2010 dit allemaal is toegestaan. Straatverkopers hoeven geen vergunningen meer aan te vragen (terwijl de ondernemers dat wel moeten doen als ze een uitstalling of reclamebord op straat willen zetten). Bedelen was al eerder uit de APV geschrapt. En dat terwijl onlangs in omliggende gemeenten het verbod op de bedelarij juist w�l is ingevoerd. Gevolg: alles wat leurt en bedelt trekt massaal naar de Haagse binnenstad! En het is lucratief: bedelaars halen per dag soms honderden euro�s binnen.

Onveiliger

Ondernemers en gemeente werken samen hard aan de invoering van het Keurmerk Veilig Ondernemen (zie hiernaast), maar als mensen op straat lastig worden gevallen, voelen ze zich allesbehalve veilig. Ook het schrappen van het blowverbod maakt het er voor de binnenstadbezoekers niet beter op.
De BOF heeft het gemeentebestuur dan ook per brandbrief verzocht om bedelen weer strafbaar te maken en de straatverkoop alleen nog met vergunning toe te staan.

BOF bulletin nr. 65
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 65
Download BOF bulletin nr. 65 Of bekijk dit nummer online.