Ondanks forse afname winkeldiefstal door Collectieve Winkel Ontzegging

Meer bekendheid nodig voor �winkelverbod�

Het direct optrommelen van collega�s uit de buurt, een �Smoelenboek� met videobeelden van ongewenste klanten, het bellen van de ouders van jonge winkeldieven, het dubbel laten dokken als alternatief voor het inschakelen van de politie, bodybuilders als winkelpersoneel, het ophangen van een grote foto met de vermelding �wanted� en zelfs een knuppel onder de toonbank. Het is duidelijk: de toepassing van de Collectieve Winkelontzegging, is nog niet helemaal binnenstadsbreed en veel ondernemers doen de aanpak van winkeldieven nog �op hun manier�.

BOF bulletin nr. 55 - oktober 2009

Dit blijkt uit een onderzoek dat vijf studenten van de Vrije Universiteit in juni hebben uitgevoerd.

Huisvredebreuk

De Collectieve Winkel Ontzegging (CWO) is een systeem, waar bij elke winkelier in principe via internet aan de hand van persoonsgegevens nagaat of een betrapte onverlaat al eens eerder in de binnenstad over de schreef is gegaan en daarvoor ontzegging (�winkelverbod�) voor de hele binnenstad heeft gekregen, wat een aanklacht van huisvredebreuk kan opleveren.
Dit systeem voorkomt veel winkeldiefstal (het aantal gevallen in de binnenstad daalt fors). Toch doen veel winkeliers er niet actief aan mee.

Krap budget

Volgens de studenten kan de co�rdinator door haar krappe budget zich slechts vijftien uur per week bezig houden met de administratie en het voorlichten van ondernemers. Daardoor krijgen ondernemers ook zelden of nooit iets te horen over de resultaten van het CWO.
Een lastiger op te lossen knelpunt bij het handhaven van de CWO is de toegankelijkheid van de lijst met ontzegde personen. Veel ondernemers hebben geen internet en kunnen dus niets checken. Een telefoonnummer voor navraag zou een oplossing kunnen zijn.
Wrang is overigens dat enkele ondernemingen in de binnenstad mensen in dienst hebben, die elders in het centrum al eens zijn betrapt op winkeldiefstal. Ze worden echter ontzien onder het motto �dat betekent niet dat hij bij ons steelt�.

BOF bulletin nr. 55
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 55
Download BOF bulletin nr. 55 Of bekijk dit nummer online.