Staedion aan het werk - festival op 11 oktober

Boekhorststraat weer een echte avenue?

ę Binnenstad Ondernemers Federatie
Toen de tram er nog reed, was de Boekhorststraat nog echt een winkelstraat´┐Ż, zo zeggen de oudere winkeliers. Behalve aan lijn 10 bood de straat zelfs onderdak aan de ´┐Żtreinstellen´┐Ż van de Delftse Tram, als deze moest worden omgeleid.

In de jaren vijftig en zestig was de Boekhorstraat de ´┐Żavenue´┐Ż van Den Haag als het ging om hippe winkels en uitgaan. De generatie van de babyboomers kunnen het ons in geuren en kleuren vertellen. In de Boekhorststraat ´┐Żdaar gebeurde het!´┐Ż. Als je daar nooit was geweest, hoorde je er niet bij. In de loop der jaren is deze straat erg verpauperd en lang niet meer ´┐Żthe place to be´┐Ż. Wat in de Weimarstraat eind 1963 gebeurde met lijn 2 en 5, herhaalde zich in 1965 in de Boekhorstraat: tramlijn 10 verdween en de teloorgang verscheen.

BOF bulletin nr. 46 - oktober 2008

Maar er gloort hoop aan de horizon: door het Verkeers Circulatie Plan zal de Grote Markt autovrij worden en zal de Boekhorstraat meer bij het centrum worden getrokken.
Tevens heeft woningcorporatie Staedion de straat ´┐Żin haar armen gesloten´┐Ż en is gestart met het opknappen van leegstaande panden om er samen met de winkeliers en de gemeente weer een levendige straat van te maken, met beneden winkels en er boven overal wonen.

Speculatie

Enkele panden zijn zelfs door Staedion opgekocht om speculatie te voorkomen. Deze panden zullen zeker 10 jaar niet op de markt komen.
Ook is er een Europese subsidie aangevraagd voor een winkelstraatmanager en zijn eigenaren die hun pand niet goed onderhouden aangeschreven door de gemeente. Staedion doet dat voor haar eigen panden.

Festival

Een festival zal deze opwaartse weg op zaterdag 11 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur kracht bijzetten. In de vele winkels, die de Boekhorststraat rijk is, zal het BOEKhorststraatfestival voor ´┐Żpo´┐Żtische drukte´┐Ż gaan zorgen: muzikanten en dichters zullen het winkelend publiek verrassen. Stel bij een eetgelegenheid als Lung Fung of Osman schuift zomaar een dichter aan je tafel. Of bij Stahlecker zit een kinderboekenschrijver tussen de behangrollen. En bij de Zeespiegel worden liedjes verpakt in vetvrij vispapier.

Chuck

De entree is gratis en de voorlopige programmering ziet er als volgt uit: Harry Zevenbergen, Chuck Deelay, Alex Franken, An van ´┐Żt Oosten, Moonpilot, The Socks, De Wereld Wijde Rok en de Zweedse singer-songwriter Thomas Denver Jonsson.

BOF bulletin nr. 46
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 46
Download BOF bulletin nr. 46 Of bekijk dit nummer online.