ę Binnenstad Ondernemers Federatie
De borstweringen onder de winkelvensters vormen eigenlijk de ´┐Żplinten´┐Ż van de straat en geven een prettig straatbeeld. Vaak is er geen borstwering meer aanwezig, maar hier in dit deel van de Schoolstraat is die weer teruggekeerd, dankzij de inzet van een van de winkeliers.

Gemeente wil straat- en gevelbeeld aanpakken

Een miljoen tegen de´┐Żverrabbezakking´┐Ż

ę Binnenstad Ondernemers Federatie
Tevredenheid alom op de Dagelijkse Groenmarkt: een historisch verantwoorde renovatie van de winkelpui van dit pand.

Tja, hoe komt het toch dat menig buitenlandse winkelstraat zelfs na sluitingstijd nog prettig oogt? Hoe komt het dat je je in de Spuistraat een eeuw terugwaant als je van ´┐Ż´┐Żn hoog op gelijk niveau naar buiten kijkt.

BOF bulletin nr. 43 - maart 2008
ę Binnenstad Ondernemers Federatie
Nieuwbouw kan soms heel acceptabel zijn ´┐Ż zelfs als het afwijkt van de rest van het straatbeeld, zoals deze gevel in de Vlamingstraat.

Het heeft te maken met wat de winkels naar buiten uitdragen: hun eigen etalages, die niet passen bij de vaak oude gevels erboven, wat in de Achterhoek zo mooit ´┐Żverrabbezakking´┐Ż wordt genoemd.

De gemeente Den Haag wil daar wat aan doen. Zij zal een strenger beleid gaan voeren als het verbouwingen aan (winkel-)gevels betreft en stimuleren, dat winkeliers hun winkelpuien zo aanpassen dat die harmoni´┐Żren met de rest van hun (vaak klassieke) voorgevel. Vanaf 2009 kunnen binnenstadondernemers een beroep doen op subsidie. Daarvoor heeft de gemeente een bedrag van een miljoen euro gereserveerd.

ę Binnenstad Ondernemers Federatie
Opmerkelijk: in het toch wel armlastige Walloni´┐Ż zien de stadscentra er soms verrassend picobello uit, zoals deze straat bij avond in Namen.

Meer informatie kan worden gekregen bij Stef Katwijk, Programmamanager Binnenstad, tel 070 353 87 69
of

BOF bulletin nr. 43
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 43
Download BOF bulletin nr. 43 Of bekijk dit nummer online.