ę Binnenstad Ondernemers Federatie
Er komt weer licht in de duisternis in de Raamstraat

De lichtjes in de Raamstraat branden weer

Een smerige steeg herscheppen in een straatje dat iets van zijn vroegere uitstraling terugkrijgt: Stadsherstel heeft haar uiterste best gedaan. Deze organisatie, die na de verwoestende kaalslag in de binnenstad van de jaren ´┐Ż60-´┐Ż70 toch nog menig pand voor de sloop heeft behoed, heeft het gevelaanzicht van de Raamstraat voor een deel in oude luister weten te herstellen.

BOF bulletin nr. 42 - februari 2008
ę Binnenstad Ondernemers Federatie
De straat in zijn oorspronkelijke vorm.

Voor de overzijde van deze zijstraat van de Vlamingstraat was het te laat: die is destijds gesneuveld voor de blinde muur van een grootwinkelbedrijf. Maar de gevelrij aan de andere kant ziet er weer picobello uit: daar komen drie winkels met daarboven vijf woningen. De woningen zijn inmiddels allemaal al betrokken voor redelijke huurprijzen, maar zonder garage of ander parkeergelegenheid.
 

ę Binnenstad Ondernemers Federatie
E´┐Żn winkel is al betrokken door een verkoper van Aziatische artikelen: een ruimte met prachtige doorkijkjes

Zonder auto

Wethouder Binnenstad Peter Smit, die de vier gerestaureerde panden persoonlijk opende, uitte zijn bewondering voor de bewoners, die het hier zonder auto zullen moeten stellen: de binnenstad is nimmer gebouwd voor autobezitters. Het is niet anders.
Gelukkig is tramtunnelhalte Spui vlakbij. Ook verzekerde de wethouder dat de ´┐Żoverkant ook een keer zal volgen´┐Ż. Hoe, is nog niet duidelijk, want met een blinde muur kun je niet zoveel, behalve misschien de vroegere gevels er op schilderen. Maar het zou mooi zijn, als deze verbindingsstraat tussen de ´┐Żhoofdwinkeladers´┐Ż Vlamingstraat en Grote Marktstraat haar oude charme (zonder vuilnisbakken!) terug zou krijgen.

BOF bulletin nr. 42
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 42
Download BOF bulletin nr. 42 Of bekijk dit nummer online.