ę Binnenstad Ondernemers Federatie
Zo moet de Grote Marktstraat er straks uit gaan zien: een baaierd van lampen. De Grote Markstraatstraat loopt als wandelgebied door tot en met de Grote Markt.

Schoonheidsbehandeling Grote Marktstraat
voor ´┐Ż 2.500.000 ´┐Żof iets meer´┐Ż

Lana du Croq gaat het helemaal (af)maken

Lana du Croq, van Architectenbureau Ellerman Lucas Van Vugt (ELV) uit Rijswijk, is geselecteerd als ontwerper voor de herinrichting van de Grote Marktstraat.

BOF bulletin nr. 42 - februari 2008
ę Binnenstad Ondernemers Federatie
Lana du Croq (lnks) en wethouder Peter Smit.

´┐ŻDu Croq heeft ons overtuigd door met een paar krachtige elementen de ruimtelijkheid en de schaal van de straat te benadrukken. Dit versterkt de verblijfskwaliteit in het gebied en geeft ruimte aan de verschillende gebruikers van de Grote Marktstraat. Verdere uitwerking van dit ontwerp gaat een geweldige Grote Marktstraat opleveren´┐Ż, aldus wethouder Binnenstad Peter Smit.

Du Croq vindt in de huidige inrichting de samenhang ontbreken en hoopt dit te kunnen verbeteren met betontegels van 1 x 1 meter. Het fietspad zal beter te onderscheiden zijn dan nu, omdat het wordt verlaagd. Bovendien zullen rondslingerde fietsen worden geweerd en worden gedirigeerd naar een stalling aan de kop van de straat.

Tapijt en kroonluchters

Het ontwerp verbetert de organisatie van de verkeersstromen, de bestrating zal het gevoel geven als van een tapijt, en kroonluchters zullen voor de verlichting zorgen.
Op drie bijzondere plaatsen in de Grote Marktstraat komen bijzondere lichtelementen te hangen.
Kortom, ´┐Żeen verblijf in de huiskamer van Den Haag wordt weer de moeite waard!´┐Ż, aldus Du Croq in een interview in de Ondernemer.
´┐ŻDe sfeer van de Passage moet zo worden doorgetrokken naar de Grote Marktstraat.´┐Ż Haar streven is dat door de inrichting de straat een betere verbinding gaat vormen tussen de omliggende winkelgebieden.

Start in 2010

Du Croq krijgt nu de opdracht om de visie op de Grote Marktstraat verder uit te werken.Het streven is om voor de zomer van 2008 een voorlopig ontwerp vast te stellen. De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting in 2010.
De geraamde kosten bedragen 2,5 miljoen euro, maar Du Croq sluit niet uit dat die kosten mogelijk worden overschreden, zo meldt ze in de Ondernemer.

Vakkundige jury

De van oorsprong Zuid´┐ŻAfrikaanse Lana du Croq is sinds een aantal jaren in Nederland werkzaam. Zij heeft in Den Haag onder meer meegewerkt aan de vernieuwing van het Shell hoofdkantoor.
De BOF, bij monde van voorzitter en storemanager van de Bijenkorf Eric van den Elshout is positief over het ontwerp. De straat eindelijk een definitief smoel te geven, wordt volgens hem breed gedragen. De BOF-voorzitter hoopt dat de werkzaamheden in het begin van het jaar worden verricht; ´┐Żhet minder drukke winkelseizoen´┐Ż.

BOF bulletin nr. 42
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 42
Download BOF bulletin nr. 42 Of bekijk dit nummer online.