Enthousiasme blijft, ondanks het weer

Kunst & Culinair: Noordeinde bruist

ę Binnenstad Ondernemers Federatie

Donderdag 21 juni 2007, 8:30 uur: mijn stok klinkt luid in het uitgestorven Noordeinde. Niets beweegt, alles is stil en het lijkt wel op de stilte voor een storm. Het is de ochtend voorafgaande aan Noordeinde Kunst & Culinair, een 4-daags evenement georganiseerd door de Buurtschap Noordeinde.

donderdag 21 juni 2007
door Bart Kat

Aan het einde van de straat en aan het begin staan al hekken, die het Noordeinde voor het doorgaand verkeer afsluiten. Talloze auto's staan echter nog geparkeerd. Ze zijn gewaarschuwd, al een week lang, dus dat wordt wegslepen!
Aan de kant van het Paleis komt het kunstig beschilderde busje van´┐ŻDe Galerie´┐Ż het Noordeinde oprijden. Zijn achterklep staat open, erin liggen de lopers die straks worden uitgerold over het Noordeinde. Vanaf de Paleisstraat tot aan de Mauritskade. Stel je voor: een rode loper over het Noordeinde! Schitterend!
Er is nu volop beweging en er gebeurt van alles.

 

ę Binnenstad Ondernemers Federatie
De schrijver, naast de rode loper.

´┐ŻWe willen mooi weer´┐Ż

Ikzelf ben voor mijn winkel bezig om buiten op straat een gezellige plek te maken, waar de mensen straks mijn nieuwe boek kunnen kopen. Ik zal dat dan signeren.
Ineens vallen er dikke druppels, die op de straat uiteen spatten en tegelijkertijd rijdt de schoonmaakploeg van de Gemeente het Noordeinde op. Nu wordt het echt menens, de straat wordt schoongemaakt en dat was hard nodig. Het uitrollen van de loper gaat gestaag door, ze zijn nu gevorderd tot aan de Oranjestraat.
De regen klettert nu. Dat moeten we niet hebben. We willen mooi weer en vele tienduizenden mensen in de straat.

Auto´┐Żs

Madeleine Ekeg´┐Żrdh, samen met HJ Regeur de motor achter het hele evenement, beiden galeriehouders op het Noordeinde, stormt voorbij om hoogst persoonlijk de eigenaren van de nog geparkeerd staande auto's aan te spreken. Inmiddels is ook de politie te hulp gekomen en probeert onze wijkagent via de nummerborden de eigenaren te achterhalen. ´┐ŻBikers´┐Ż (de politie te fiets) zijn ook volop aanwezig. Alles helpt en om 16.15 uur is het Noordeinde klaar voor vier dagen feest. Met dank aan de Gemeente, Dienst stadsbeheer en de politie en natuurlijk aan het PR bureau dat ons professioneel begeleidde.

Culinaire hoogstandjes

De offici´┐Żle opening vindt plaats voor het Paleis en wordt verricht door de Oostenrijkse Ambassadeur, zijne Excellentie de heer Dr. Erwin Kubesh. Onder een parapluie en in de stromende regen onthulde hij´┐Żde Kus´┐Ż in aanwezigheid van de Kunstenaar Alexander Taratynov. Culinaire hoogstandjes worden geserveerd en de genodigden volgden het gezelschap tijdens de rondgang.

 

ę Binnenstad Ondernemers Federatie
De rode loper is af en toe een ware flessehals.

Eerste bezoekers

De eerste bezoekers melden zich en bewoners van het Noordeinde kijken wat vragend rond over hun Noordeinde. Overal staan op de parkeerplaatsen beelden, en talloze terrasjes geven het Noordeinde een vrolijk aanzicht. En natuurlijk ligt daar de majesteitelijke rode loper.

´┐ŻMet bakken uit de hemel´┐Ż

Bloembakken, hanging baskets, vlaggen en bovenal enthousiaste ondernemers en veel publiek bepalen de sfeer. Alleen de regen, die stroomt nog steeds met bakken uit de hemel. Tot ca. 18,30 uur. Prachtig: tijd om aan tafel te gaan. De keuze is groot, alle horecabedrijven op het Noordeinde hebben hun beste beentje voorgezet en serveren allerlei culinaire heerlijkheden. En zo gaat de eerste dag over in de tweede en in de derde en in de vierde. En het enthousiasme blijft. Iedere avond worden de beelden weer naar binnen gehaald en ieder morgen kwamen ze weer naar buiten. De loper blijft liggen, dat gaf ook 's avonds en 's nachts een welkomst-signaal af.

Voldoende schuilmogelijkheid

De vier dagen werden gekarakteriseerd door veel regen, maar eigenlijk was dat niet zo erg, de mensen bleven komen. Er was voldoende schuilmogelijkheid en het was niet koud.
Noordeinde Kunst & Culinair is een groot succes geworden en zeer zeker voor herhaling vatbaar. Ondernemers en publiek waren, zijn en blijven enthousiast. Zij zijn de inspiratie voor nieuwe plannen. Het Noordeinde leeft! Wat heet: het bruist! Alle lof voor de organisatoren! En alle lof voor al diegenen, voor- en achter de gordijnen, die hun schouders onder dit evenement hebben gezet.

´┐Ż32.000 Bezoekers´┐Ż

Hoeveel mensen zouden er geweest zijn? In mijn winkel in ieder geval meer dan ooit tevoren. Uitgaande van mijn ervaring met evenementen op het Noordeinde en uitgaande van het aantal mensen dat bij in mijn winkel is geweest, schat ik het totaal aantal bezoekers op 32000!
En ik, ondernemer in die fantastische straat het Noordeinde, kijk al weer uit naar het volgende evenement: de Kunst en Antiekdagen eind Augustus.