V&D-beveiliger; Hein van Hoorn ziet de vruchten van het gezamenlijk optreden

�Antillianen en Surinamers zijn gemotiveerde krachten�

 Binnenstad Ondernemers Federatie
Hein van Hoorn (Trigion Security): beveiligingspersoneel staat in Nederland in een veel hoger aanzien dan in bijvoorbeeld de VS.

�Door een goede samenwerking met de poltie zitten we nu op een goed spoor: er zijn minder veelplegers en de schade door winkeldiefstal zakt.�

BOF bulletin nr. 35 - maart 2007

Trigion Co�rdinator bewaking Hein van Hoorn, gezeten op zijn vaste stek bij V&D;, is opgetogen over zijn werk voor de winkels in de binnenstad.
�Elke maandag vertegenwoordig ik V&D; op de briefing tussen politie en bewakingsdiensten van de binnenstad, dat drie keer per week plaats vindt.

�Bekende families�

Hij doet dit werk al sinds 1977 bij Trigion, die toen nog Nederlandse Veiligheidsdienst heette, en heeft de groep veroorzakers steeds zien verschuiven. Toen waren het �bekende Haagse families�, daarna kwamen de verslaafden, tegenwoordig zijn het vooral de Antilianen en als nieuwe groep de Oostblokkers.
Marokkanen zijn een apart geval: die zorgen vooral voor �hangoverlast� en hebben duidelijk moeite met gezag.
�Daarentegen hebben wij een groot aantal Marokkanen, Surinamers en Antillianen bij ons als beveiliger werken. En die zijn zeer gemotiveerd � ondanks dat ze in hun kring vaak als �verraders� worden beschouwd.

Hoog aanzien

Die motivatie kan ook te maken hebben met de betere status die beveiligers (het woord �bewakers� is zo�n beetje taboe) in Nederland hebben.
Van Hoorn: �Bewakers in Nederland dwingen meer respect af. In Amerika en heel veel andere landen wordt op hen neergekeken. Dat ze daar wel bewapend zijn, lijkt eerder nadelig te werken. Het aantal bewakers dat bij geweldsincidenten de dood vindt is in die landen veel hoger dan hier.�
Inmiddels is in de hele binnenstad sinds een jaar de Collectieve Winkelontzegging (CWO) ingevoerd. Elke winkeldiefstal of andere criminiele activiteit wordt geregistreerd en deze gegevens kunnen door elke deelnemende winkelier wordt opgevraagd. Staat een aangehouden winkeldief of overlastgever geregistreerd wegens een eerder vergrijp, dan heeft hij huisvredebreuk gepleegd en dat betekent gelijk �zitten�.

Fotoherkenning

Hein van Hoorn is tevreden over de werking van het CWO: �Veelplegers weten nu dat in de hele binnenstad op ze wordt gelet en die mijden ze nu daarom.�
Dat geen gebruik wordt gemaakt van fotoherkenning, zoals in andere steden wel wordt gedaan, vind hij niet zo�n probleem. �Winkeliers blijken helemaal niet zo�n goed geheugen te hebben voor gezichten�, aldus Van Hoorn.

BOF bulletin nr. 35
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 35
Download BOF bulletin nr. 35 Of bekijk dit nummer online.